Friday, December 9, 2011

Resepi Triffle

Salam...
dah nak ujung 2011 dah...
ok..ni resepi untuk triffle...triffle ni byk versi..so boleh buat pelbagai...
basic things...kek, jeli n kartard...ni bhn yg wajib ada....
ni gambar lama....latest buat b4 cuti sek ari tu...gambar blur skit..guna hp..
yg ni clear skit....toping pun lain....
***Bahan-Bahan***
- Sebuku kek swiss roll
- Sebungkus serbuk jeli
- Secawan tepung kastard
- 1 tin koktail
- 1liter air
-1/2 tin susu cair (kalau x letak pun xpe)
- 1 cawan gula
- Buah untuk toping (just additional)

Cara-cara:
1. Potong kek swiss roll...susun dlm bekas besar / mangkuk puding.
2. Basahkan kek dgn air koktail...(air sahaja).
3. Masak serbuk jeli + 700ml air + gula 1/2 cawan....tggu sampai mdidih...
4. Lepas mendidik, tutup api. Masukkan pewarna atau perasa..kalau nak..xnak pun xpe...
5. Tuang atas kek tadi.
6. Tggu suam skit...masukkan koktail..
7. Masakkan kastard + 300 ml air + susu + 1/2 cawan gula...kalau x cukup boleh tambah..
8.Kastard mesti dikacau tanpa henti hingga masak.
9. Letak atas jeli tadi...
10. Boleh juga letak kastard dulu baru jeli..suka ati la...nak lapis 2-3 kali pun boleh...
11. Tggu sampai kastard sejuk..letak la buah tuk toping...
12. Simpan sejuk dulu baru mkn ye..ms nak mkn..leh tuang skit susu segar or susu tin or cream..
* Buah untuk toping leh letak mcm2...eg:kiwi, strawberry, prune, anggur, berries,laici,longan...mcm2 la...ok..

So..selamat mencuba......

No comments:

Post a Comment